Sağlıklı kadınlar yani sağlıklı eşler ya da sağlıklı anneler, genel toplum sağlığının en önemli unsurlarından birisidir. Kadın sağlığı dediğimizde ise karşımıza çıkan en önemli sorun hızla yükselen meme kanseri görülme sıklığıdır.
Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olup, yılda en az 25.000 kadını etkilemektedir.
Risk faktörleri arasında; ailede meme kanseri öyküsü, erken ilk adet yaşı, geç menopoz, çocuk emzirmeme, obezite, sigara ve alkol kullanımı, genç yaşta radyasyon ışınına maruz kalma ve gereksiz hormon kullanımı sayılabilir. Hastalığa yakalanma riskini azaltmada davranış değişiklikleri etkili olabilir. Ancak risk faktörlerini en aza indirecek hayat tarzı değişikliklerinin yanı sıra hastalığın erken teşhisine yönelik yapılan meme kanseri taramaları, bu kanserden ölüm sıklığını azaltmada en etkili yöntemlerdir. Erken tanıda en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir.Bakanlığımıza bağlı Kanser Erken Tarama ve Teşhis Merkezleri (KETEM)’nde tarama programları ücretsiz olarak gerçekleştirilmektir. Kanser Erken Tarama ve Teşhis Merkezlerinde yapılan taramalarda meme kanseri olgularının %75’i erken dönemde teşhis edilmiş, pek çok kadının hayatı kurtarılmıştır.