Ülkemizde Ocak ayının ilk haftası verem eğitimi ve farkındalık haftasıdır. Diğer adı tüberküloz olan verem hastalığı, bulaşıcı olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Tüberküloz mikrobu hasta kişinin nefes vermesi ile özellikle de öksürmesi, hapşırması, konuşması ile havaya saçılır. Sağlıklı kişiler mikrobu nefesleriyle alırlar.
Ancak hasta kişinin tedavisine başladıktan kısa süre sonra bulaşıcılık yok olur. Bu nedenle hastalığın erken teşhisi çok önemlidir.
Hastalarda iki haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı görülür. Bu yakınmaları olan hastaların göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurmaları önerilir.
Tüberküloz tanısı balgamda mikrobun gösterilmesiyle konulur. Ülkemizde tüberküloz tedavisi ücretsizdir. Hastanın tüberküloz ilaçlarını uzun süre içmesi gereklidir. İyileştiğini düşünen hasta ilaçları keserse tüberküloz mikrobu dirençli bir hale gelir ve bu durumda tedavi çok zorlaşır. Bunu önlemek amacıyla verem savaş dispanserleri tarafından başarılı bir şekilde doğrudan gözetimli tedavi uygulanmaktadır. Unutulmamalıdır ki tüberküloz tedavisi mümkün önlenebilir, bulaşıcı bir hastalıktır.